Een effectief beloningssysteem met stickers

Beloningssysteem met stickers

Lees waarom beloningsstickers zo effectief zijn voor het promoten voor goed gedrag. Ontdek de potentie om het gedrag van kinderen maar ook dat van volwassenen te promoten.

Beloningsstickers verzamelen voor goed gedrag

Honden, kinderen en zelfs ook nog volwassenen presteren beter wanneer er een beloningssysteem in voege is. De gedachte: “er valt wat te winnen” speelt een grote rol in het aanleren van nieuwe processen. Ideaal om goed gedrag te belonen zijn dan ook de beloningsstickers om te verzamelen op een beloningskaart.  Toegegeven, een hond geef je een koekje en geen sticker. Herinner jij je nog dat je een 10/10 had voor een toets en een sticker kreeg? Train jij je peuter op het potje met beloningsstickers? En ga je ook steeds terug naar de zelfde supermarkt of tankstation om je sticker- lees: beloningskaart vol te krijgen? Dat is menselijk. Omdat het werkt.

 
Beloningskaart van kleuterklas tot … kantoor?

En of dat volwassenen ook te vinden zijn voor het verzamelen van stickers! Beloningskaarten stoppen niet na de kleuterklas. Meer zelfs, om deze blogpost te typen leggen wij de spaarkaart van een niet-nader genoemde supermarkt aan de kant. Die nieuwe keukenhanddoeken zijn bijna van ons! Even serieus, het loont om goed na te denken over een beloningssysteem. Dankzij een beloningskaart kan op kantoor plots wel de vaatwasser opgezet en leeg geruimd worden. Met een volle kaart vallen er immers leuke kantoorgadgets te winnen. En waarom zou je niet je eigen stickervellen ontwerpen? Maak er wat leuks van.

Psychologisch getest beloningssysteem

Aan gedragsverandering werd een hele tak van de psychologie gewijd. De grondlegger van de stroming was de fysioloog Ivan Pavlov. Tijdens zijn onderzoek in 1900 naar spijsvertering bij de mens experimenteerde hij met honden. Hij kwam erachter dat de hond al begon te kwijlen nog voor hij eten had gekregen. Pavlov kon daarop een aangeboren reflex vervangen door een geconditioneerde reflex. De zogeheten conditionering vormt volgens de latere behavioristische psychologen de basis van menselijk en dierlijke leerprocessen. Anno 2018 wordt nog steeds aan opvoedkundigen geleerd dat een beloningssysteem beter werkt dan straffen uitdelen.

Neem contact met ons op