Stickers plakken, waar moet je rekening mee houden?

Stickers plakken, waar moet je rekening mee houden? - Stickerkoning

Jouw stickers zijn besteld, je kunt niet wachten om ze te gaan plakken! Maar hoe plak je het beste een sticker? En werkt stickers plakken voor iedere soort sticker hetzelfde? Je wilt natuurlijk dat de sticker mooi oogt, er geen luchtbellen onder komen en dat deze zo lang mogelijk blijft plakken. Gelukkig is het niet moeilijk, mits je rekening houdt met een aantal zaken. Stickerkoning legt het uit!

Kies de juiste ondergrond

Niet elke ondergrond is even geschikt voor het plakken van stickers. Bedenk daarom goed, nog voor je stickers gaat bestellen, waar ze moeten komen en stem het soort sticker hierop af. Lees hier meer over in ons blog ‘voor elke ondergrond een passende sticker’.

Schoonmaken van de ondergrond

 Ga je stickers plakken, zorg dan voor een schone en vetvrije ondergrond. Of het nu een ruit is, een auto of een CV-ketel; als een ondergrond niet goed schoon is dan kleeft de sticker niet optimaal.

Waarmee ontvetten voor stickers plakken? 

Het ontvetten van een sticker ondergrond kan heel simpel met water en afwasmiddel of allesreiniger. Maak de ondergrond vervolgens goed droog en stofvrij met een microvezeldoek of een theedoek. Voor een auto heb je vaak speciale schoonmaakmiddelen. Of je gaat even door de wasstraat alvorens je de stickers op je auto plakt. Let op: ontvet een ondergrond nooit met ammoniak of citroen! Deze middelen tasten de lijmlaag van je sticker aan. Ook je auto lekker in de wax zetten voordat je stickers plakt is niet zo’n goed idee….je sticker glibbert zo weer van je auto af.

Droog of nat plakken?

Er zijn twee manieren van stickers plakken; nat of droog. Voor de meeste stickers is droog plakken de beste en snelste optie. Denk bijvoorbeeld aan etiketten of kleine vinyl stickers. Ben je nog niet zo ervaren met het plakken van stickers? Of wil je een sticker tot op de millimeter nauwkeurig op een specifieke plek plakken? Kies dan voor nat plakken. Het voordeel hiervan is namelijk dat de sticker wat minder snel hecht waardoor je er nog een beetje mee kunt schuiven. Ook raamstickers plak je het best met water en zeep. Lees ook: ‘Raamstickers plakken? Lees onze handige tips!

Grote stickers plakken

Een grote sticker plakken zonder kreukels en luchtbellen… begin er maar aan!  Gelukkig zijn er wat handige foefjes om ook grote stickers mooi en strak te plakken:

  1. Plak de sticker aan de bovenkant of in het midden vast met schilderstape. Zo weet je zeker dat je hem op de juiste plek plakt. Klap de sticker vervolgens naar boven of opzij op en verwijder (een deel van) het rugvel. 
  2. Wrijf de sticker vervolgens beetje bij beetje vast met behulp van een rakel of bankpas. Zo strijk je luchtbellen er makkelijk uit. 
  3. Een andere handige tip om luchtbellen te voorkomen is het prikken van een klein gaatje in grote stickers. Tijdens het plakken wrijf je eventuele bellen richting het gaatje waar ze kunnen ontsnappen. 
  4. Is de sticker een beetje gekreukt voordat je deze gaat plakken? Dat hoeft geen probleem te zijn. Leg de sticker een nachtje onder een boek of iets anders zwaars. Zie je hierna nog kreukels, dan kun je deze opwarmen met een föhn. Daarna strijk je de sticker makkelijk glad met de raker of bankpas. 

Makkelijke plakkers

Maak het jezelf gemakkelijk! Geen zin om veel werk te besteden aan het plakken van je stickers? Kies dan voor stickers zonder lijmlaag zoals magneetstickers, statische stickers of makkelijke plakkers. Super makkelijk aan te brengen en ook nog eens herbruikbaar. 

Vragen?

Advies nodig over het drukken, bestellen of plakken van stickers? Geen probleem! Stickerkoning staat klaar om je hierin te begeleiden.

Neem contact met ons op