Voor elke ondergrond een passende sticker!

Voor elke ondergrond een passende sticker! - Stickerkoning

Niet alle ondergronden zijn even geschikt voor het plakken van een sticker. Een normale lijmlaag is vaak niet sterk genoeg om goed te plakken op lastige ondergronden zoals hout of poedercoating. Gelukkig hebben we ook hier oplossingen voor. In dit blog bespreken we een aantal specifieke ‘moeilijke’ ondergronden en de (on)mogelijkheden voor het plakken van stickers.

Sticker op hout

Hout hecht over het algemeen wat minder goed dan andere ondergronden. Glad of geverfd hout zijn in principe goed te beplakken, mits de ondergrond goed stof- en vetvrij gemaakt wordt. Verwijder loszittende stukjes zodat de sticker optimaal kan hechten en föhn de geplakte sticker na voor een nog beter resultaat. Heb je te maken met heel ruw en onbewerkt hout? Dan is het toch beter om een andere plek te vinden om je sticker te plakken.

Stickers op muren plakken

Een gladde, strakke muur is een prima ondergrond voor het plakken van een muursticker. Maar wat als de ondergrond onregelmatig of ruw is, zoals bij structuurverf of grof stucwerk? Dat maakt het in ieder geval een stuk lastiger. Vrijwel altijd komt er op den duur lucht onder de sticker waardoor deze ineens los zal laten. Een oplossing voor een sticker op een ruwe muur is een MDF-plaat als ondergrond. Plak de sticker op het MDF en bevestig dit vervolgens aan de muur. Probleem opgelost!

Stickers op een gepoedercoate ondergrond

Bij het coaten van metalen wordt vaak gebruik gemaakt van poedercoating. Poedercoating geeft de ondergrond een glimmende, waxachtige laag. Bovendien heeft een gepoedercoate ondergrond een zogenaamde lage oppervlakte-energie. Dit kun je testen door er een waterdruppel op te laten vallen. Als deze als een bolletje op het oppervlak blijft liggen heb je te maken met een lage energetische ondergrond, waardoor de lijm van een sticker niet goed hecht en de kans op bobbels bestaat. Wil je toch graag stickers plakken op een gepoedercoate ondergrond, maak deze dan eerst schoon met een isopropynol of schuur de ondergrond licht op voordat je de sticker plakt.

Ondergrond met wisselende temperatuur

Niet alleen het soort ondergrond, maar ook de temperatuur van de ondergrond is van belang bij het kiezen van de juiste sticker. Niet alle stickers zijn namelijk hittebestendig. Heb je stickers nodig voor lampen, opladers, printers, ovens of bijvoorbeeld in fabrieken pijpen of buizen die heet worden? Kies dan voor aluminium stickers, deze zijn hittebestending tot 150 graden.

Sterke plakker nodig? Kies voor high tack vinyl

Voor licht ruwe ondergronden, laag energetische ondergronden of ondergronden die polytheen (PE) of polypropeen (PP) bevatten raden we je onze high tack vinylstickers aan. Deze hebben een extra sterke lijmlaag waardoor je stickers, ook op lastige ondergronden, goed blijven plakken.

Neem contact met ons op