Waarom plakken mensen de webcam af met een kleine sticker?

Webcam sticker

Wat is de ware reden dat mensen de webcam afplakken met een sticker? En is het iets wat jij ook moet doen?

“Waarom plakt dat kleine stickertje over de webcam?” Je hebt het vast al eens gezien: een laptop gebruiker die zijn webcam heeft afgeplakt. Een webcam afplakken komt meer voor dan je zou denken.  Waarom is dat? En is het nodig dat jij ook de webcam afplakt met een sticker?

Losgeslagen privacywetgeving

Het internet is één groot speelterrein. Scholieren, werknemers, bedrijven, spelletjesfanaten, … iedereen kan op het internet naar hartenlust surfen en informatie opzoeken. En daarbij wordt veel persoonlijke informatie vrijgegeven en ook opgeslagen door bedrijven. De grenzen van de privacy vervagen op die manier al jaren. Zo mogen niet alleen bedrijven maar ook overheden,  en zeker de Amerikaanse overheid in naam van “het nationaal belang” steeds vaker die informatie inkijken. Zonder dat de gebruiker daarvan afweet. De NSA (National Security Agency) wordt er, onder andere door Edward Snowden, van beschuldigd mee te gluren via de webcam en diverse overheidsmedewerkers zouden al uit de biecht zijn geklapt.

Big Brother is watching

Wanneer een laptop of een ander apparaat met webcam in verbinding staat met internet bestaat de kans dat er meegekeken wordt. De reden dat internetgebruikers de webcam afplakken met een sticker is dus omdat ze willen voorkomen dat er ongevraagd met hen wordt meegekeken. De zogenaamde “webcam hack”. Vind je dat larie en apekool? Dat kan. Dan sta je in het kamp van de non-believers. Geloof je de geruchten? Plak in dat geval een sticker over de camera. Of behoor je tot de surfers die zeggen dat ze “niets te verbergen hebben” en laat je alles zoals het is? Dan zit je in het bootje van de onverschilligen.

 

 

Neem contact met ons op