vragen - aanleverspecificaties

Type bestanden
Bestanden kunnen worden aangeleverd in de volgende bestandsformaten: .pdf, .ai, .eps of een .jpg
Lever jouw bestanden altijd aan in CMYK. Beeldschermkleuren (RGB) zijn vaak feller dan wat wij kunnen printen. Let hier op bij het opmaken van je bestand.

Lever je bestanden altijd aan geschikt voor Illustrator CS6.

Vector
Het liefste ontvangen wij een volledig in vectoren opgebouwd bestand. Let er op dat alle tekst ook in outlines / contouren zijn omgezet. Dit garandeert de scherpste opdruk.
Bij zeefdruk, foliedruk en bedrukte tape is een vector-afbeelding een must. Wij kunnen geen andere afbeeldingen verwerken bij deze 3 onderdelen.

Zelf online ontwerpen of eigen bestand uploaden?
Heb je een eigen bestand wat klaar is voor print/druk, kies dan altijd voor 'eigen bestand uploaden'. De kwaliteit is dan vaak beter van de uiteindelijke opdruk dan als je het bestand omzet in onze online generator. Dit in verband met het omzetten van RGB (beeldscherm) naar CMYK (print).

Afmeting en snijmarge
Lever altijd je bestand in het juiste formaat aan. Wil je bijvoorbeeld een sticker van 50 x 50 mm, maak dan een bestand van 55 x 55 mm waarbij de achtergrondkleur/afbeelding doorloopt tot aan de rand. Wij hebben namelijk een snijmarge nodig van 2,5 mm aan beide zijden van de sticker. Hou ook altijd 2,5 mm ruimte aan de binnenkant van de snijlijn aan waar geen belangrijke tekst of afbeeldingen mogen staan. Dit om wegvallen van belangrijke onderdelen te voorkomen.
Bij slitten in vorm (half doorsnijden/kisscut) zijn de marges kleiner. Wij hebben bij slitten een marge nodig van minimaal 1 mm aan beide zijden van de sticker. Hou ook altijd 1 mm ruimte aan de binnenkant van de snijlijn aan waar geen belangrijke tekst of afbeeldingen mogen staan. Dit om wegvallen van belangrijke onderdelen te voorkomen.

Afbeelding
Let er bij gebruik van afbeeldingen/foto's dan op dat alle afbeeldingen minimaal 300 dpi zijn. Bij een lagere resolutie is het drukwerk vaak onscherp. Vaak zie je het zelf al als je de foto op ware grootte uitprint op een thuis-printer.
Heb je echt geen ander bestand? Dan kunnen we vaak het bestand wel gebruiken om de sticker te printen, maar hou er dan rekening mee dat de opdruk van de sticker onscherp wordt.

Speciale vorm
Wil je er zeker van zijn dat de sticker in het juiste formaat en vorm wordt uitgesneden? Lever dan altijd een snijlijn mee in het .pdf, .ai of .eps bestand in een andere laag en een contrasterende kleur (vaak wordt hier magenta voor gebruikt).

Wit printen / drukken
Plaatselijk dekwit willen we het liefste aangeleverd krijgen in een aparte laag van het ontwerp. Lever dus altijd het gewenste dekwit in vectoren mee in de .pdf, .ai of .eps bestand in een andere laag en een contrasterende kleur (vaak wordt hier magenta voor gebruikt). Als dit niet mogelijk is (omdat je bijvoorbeeld alleen een pixelafbeeling hebt), dan kunnen we alleen onder grote vormen dekwit zetten. Tekst met dekwit wordt vaak niet mooi, omdat het dekwit dan onder de kleur uit kan komen.

Transparanties en/of schaduwen
Transparanties en/ of schaduwen kunnen problemen veroorzaken, daarom vragen we om deze altijd af te vlakken voordat je het ontwerp aanlevert.

Lijnen bij full color print
Lijnen, teksten, belangrijke onderdelen mogen niet dunner zijn dan 0,25 pt (0,5 pt bij diapositief), anders kunnen deze wegvallen of dichtlopen.

Lijnen bij zeefdruk
Lijnen, teksten, belangrijke onderdelen mogen niet dunner zijn dan 0,5 pt (1 pt bij diapositief), anders kunnen deze wegvallen of dichtlopen.

Kleuren
Elke printer heeft zo zijn eigen instellingen. Daarom kunnen we nooit garanderen dat een full color print exact de zelfde kleur krijgt als dat je in gedachten had tijdens het ontwerp.
Als je een specifieke kleur wilt, overleg dan voordat je de order plaatst. Kies voor PMS-kleuren in het ontwerp. We kunnen de stickers dan zeefdrukken of als we gaan printen de kleuren zo goed mogelijk benaderen. Dit doen we alleen in overleg vooraf met je. Als een bestand in PMS-kleuren wordt aangeleverd zonder een speciale afspraak, printen we het bestand volgens de standaard instellingen van de CMYK Mimaki printers.

Opmaken via de gratis online sticker ontwerper
Elk beeldscherm heeft een andere instelling. Helaas kun je op het beeldscherm de kleur die wij printen niet altijd goed beoordelen. Ook als je onze online generator gebruikt om zelf je sticker te ontwerpen kan de geprintte sticker anders uitvallen als je op het beeldscherm zag. Houd hier rekening mee tijdens het bestellen. Beeldschermkleuren (RGB) zijn vaak feller dan wat wij kunnen printen in CMYK.

Heb je een andere vraag? Kijk dan in het linkermenu of je vraag er bij staat. Als je niet het juiste kunt terugvinden, neem dan gerust contact met ons op.